Valtion tukemien asuntojen suunnittelu ja rakentaminen
Parhaimmillaan valtion tukema asuntotuotanto on
- pitkäikäistä, toiminnallisesti, esteettisesti ja teknisesti kestävää
- energiatehokasta niin, että lämmitysenergian tarve on vähäinen ja/tai energian tarve katetaan uusiutuvalla energiamuodolla
- kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen elämäntavan mahdollistavaa
- ylläpito- ja asumiskustannuksiltaan kohtuullista tai sijaintialueellaan kilpailukykyistä
- tiloiltaan ja lähiympäristöltään turvallista ja esteetöntä
- muuntojoustavaa mahdollistaen esim. tilaratkaisujen kehittämisen ja muuttamisen asukkaiden vanhenemisesta ja mahdollisesta vammautumisesta aiheutuvia tilatarpeita vastaaviksi sekä
- esimerkillistä muulle asuntotuotannolle.
Valtion tukeman tuotannon yhteydessä edistetään asuinratkaisujen suunnitteluun, rakentamismenetelmiin ja rakennusteknologiaan liittyvää kehittämistä.
Laatuohjaus
Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa suunnittelun ohjauksesta. Tilaajan tulee yhdessä rakennuttajan ja suunnittelijan sekä mahdollisesti tulevien asukkaiden kanssa määritellä ennen suunnittelun aloittamista hankkeelle haluttu laatutaso.
Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus edellyttää, että
- hankkeen taloudellisuus on testattu
- rakennussuunnitelmat täyttävät asuntotuotannolle yleisesti asetettavat vaatimukset
- keskuksen Rakennuttamis- ja suunnitteluohjeessa mainittuihin laatuominaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota.
Erityisryhmien hankkeet
Erityisryhmien hankkeisiin ryhtyvän (esimerkiksi palvelu-asunnot, ympäri vuorokautisen hoivan asunnot, opiskelijatalot yms.) kannattaa olla yhteydessä Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukseen jo hankkeen varhaisessa vaiheessa.
Erityisryhmähankkeita käsittelevien asiantuntijoidemme yhteystiedot:
Ohjaus ja neuvonta korkotukilainahankkeille
Kilpailuttaminen
Arava- ja korkotukilainsäädännön mukaan sekä uudisrakentamisen että perusparantamisen tulee perustua kilpailumenettelyyn, ellei Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus myönnä siitä poikkeusta.
Korkotukilainanhakijana julkinen hankintayksikkö
Jos lainanhakija on julkinen hankintayksikkö, sovelletaan hankkeeseen myös julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettua lakia (hankintalaki). Laki koskee myös mm. suunnittelu- ja rakennuttamistehtäviä. Finlex: Hankintalaki (1397/2016)
Lainanhakijan tulee itse arvioida, onko se hankintalaissa tarkoitettu hankintayksikkö.
Hankkeen kilpailuttaminen mahdollisimman kattavasti
Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus suosittelee mahdollisimman kattavaa hankkeiden kilpailuttamista. Korkotuettavissa hankkeissa myös rahoitus tulee kilpailuttaa. Lisäksi urakoiden ulkopuoliset, merkittävät erillishankinnat tulee kilpailuttaa.
Kilpailuttamisessa kaikki mahdolliset toteutus- ja urakointimuodot ovat käytettävissä. Valinta kuuluu hankkeeseen ryhtyvälle. Tavoitteena on, että valittu toteutus-/urakkamuoto johtaa kokonaisedullisimpaan lopputulokseen.
Eri toteutus- ja urakkamuotoja käytettäessä Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus edellyttää, että hankkeeseen ryhtyvällä on riittävä ammattitaito ja henkilöstöresurssit, ja että hankkeen osapuolet noudattavat hyvää rakennuttamis- ja urakointitapaa (RT 16-10182).
Tutustu suunnittelu- ja rakentamisohjeisiin
Lataa oppaamme, joissa kerrotaan mitä valtion tuella rakennettavien tai perusparannettavien asuntojen suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitava.
Lisätietoa oppaista
Rakennuttamis- ja suunnitteluopas
Opas sisältää tietoa edellytyksistä, joita korkotukilainahankkeelta lakien ja asetusten mukaan vaaditaan ara-tukien saamiseksi, sekä niistä seikoista, joihin Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus kiinnittää huomiota käsitellessään tukihakemuksia ja päättäessään hankkeiden rahoituksesta. Lisäksi oppaassa on tietoa hankkeiden käsittelyn eri vaiheista keskuksessa sekä myös ohjeita tarvittavien asiakirjojen laadintaan. Asuntojen ja rakennusten hankkimista ohjeessa ei käsitellä.
Hankkeiden vastuuhenkilöiden on välttämätöntä tutustua tämän oppaan lisäksi eri tukimuotoja koskeviin lakeihin, asetuksiin ja niiden perusteisiin sekä tukia koskeviin hakuohjeisiin.
Erityisryhmien asuntojen suunnitteluopas
Opas sisältää tavoitteita ja suosituksia asuntojen suunnitteluun ja rahoituksen hakemiseen koskien
- kaikkia hankkeita, joille on tarkoitus hakea erityisryhmien investointiavustusta
- niitä korkotukilainoin rakennettavia kohteita, joiden asukkaiksi tulee erityisryhmään kuuluvia henkilöitä.
Opas sisältää tietoa edellytyksistä, joita hankkeelta asianomaisten lakien ja asetusten mukaan vaaditaan valtion tukien saamiseksi, sekä niistä seikoista, joihin Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus kiinnittää huomiota käsitellessään tukihakemuksia ja päättäessään hankkeiden rahoituksesta.
Lisäksi oppaassa on tietoa hakemusten käsittelyn eri vaiheista keskuksessa sekä myös ohjeita tarvittavien asiakirjojen laadintaan.
Hankkeiden vastuuhenkilöiden on välttämätöntä tutustua tämän oppaan lisäksi eri tukimuotoja koskeviin lakeihin, asetuksiin ja niiden perusteisiin sekä tukia koskeviin hakuohjeisiin.